Community Emergency Service Station, Fort Bragg, NC

Document technical information

Format pdf
Size 2.4 MB
First found May 22, 2018

Document content analysis

Category Also themed
Language
English
Type
not defined
Concepts
no text concepts found

Persons

Organizations

Places

Transcript

PROJECT PROFILE
PROJECT PROFILE
Community Emergency Services Station (CESS)
Fort Bragg Receives LEED Platinum Certification
reduction in energy costs
(LEED)
reduction in water use
A key objective of the CESS project was to test and implement the Whole Building Design concept
to create a building that performs better than one designed using traditional design practices. The
project achieved LEED platinum certification for efficient water, energy, lighting and material uses
in addition to numerous other sustainable strategies.
Community Emergency Services
Station (CESS)
Fort Bragg, North Carolina
34.1%
82.8%
90.4%
Project Background
The Community Emergency Services Station (CESS) in Fort Bragg, North Carolina is the first
Army MILCON project awarded Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Platinum
certification. The Community Emergency Services Station (CESS) is an 8,295 square foot emergency
services station for the new Residential Communities Initiative (RCI) neighborhood (Linden Oaks)
in the Northern Training Area (NTA) on Fort Bragg, NC. The facility provides fire, EMS and police
services to approximately 5,500 Soldiers and Family Members residing in 1500-plus housing
units. The primary facility includes one company fire station, an emergency services station,
office space for police operations and customer service, a combination dayroom/training area,
emergency medical services (EMS)/decontamination area, dorm rooms, a fitness center and a
training room. This project benefited from an Environmental Security Technology Certification
Program (ESTCP) grant of $1.2 million to support design, monitoring and validation of a high
performance sustainable building. The project demonstrates that off-the-shelf building materials
and components and integrated design can result in a high performance facility.
“The Fort Bragg Community Emergency Services
Station is a great building with plenty of natural
light in the apparatus bay, dayroom, fitness area,
offices and dorm rooms. Being able to wash fire
trucks and rescue vehicles with water collected
from the roof is a huge benefit to the installation.
Green housekeeping has been implemented not
only at this station but at all stations across Fort
Bragg--a great spinoff from the project. The
facility is not only sustainable but great looking as
well.”
Mark Melvin- Fire Chief, Station 6, Linden Oaks
Strategies and Results
of construction waste
diverted from the landfill
LEED Facts
Community Emergency Services Station
(CESS)
Fort Bragg, North Carolina
Platinum
56
Sustainable Sites
11/14
Water Efficiency
5/5
Energy & Atmosphere
12/17
Materials & Resources
8/13
Innovation & Design
*Out of a possible 69 points
Photography Courtesy of: Robb Williamson
The CESS project chose to landscape with native plants that do not require irrigation beyond
natural rain events. This strategy negated the need for a permanent irrigation system and has
reduced the potable water needed on site by 100%. The project also installed high efficiency
fixtures to reduce water usage. Captured rainwater supplies the total water demand for sewage
conveyance. The combination of these two strategies has reduced potable water use for sewage
conveyance by 100% from a calculated baseline design. The project gained an exemplary
performance bonus for reducing potable water use by 52.1% from a calculated baseline.
In order to optimize the building’s energy performance and reduce costs, the project used
technologies such as an integrated concrete form envelope, daylight sensors, lighting controls, a
ground source heat pump, and solar hot water.
LEED for New Construction Version 2.2
Certification awarded March 6, 2012
Indoor Environmental Quality
Although the CESS project was developed on a greenfield site, it limited construction site
disturbance and the design maximized open space on the site by providing six times the amount of
square footage required by LEED standards. The project utilizes bioretention cells in its stormwater
management design that use plants and soils for the removal of 85% of pollutants from stormwater
runoff. All of the hardscape on the site is high-albedo concrete with a Solar Reflectance Index (SRI)
of 35, which qualified the project for an Exemplary Performance bonus point. The roofing materials
chosen for the design also has a high SRI that helps to reject solar heat and minimize the heat
island effect.
15/15
5/5
During the construction of the CESS project, 55.29 tons of on-site generated construction waste
was diverted from landfills. 28.5% of the building materials are made of recycled content and
24.83% were extracted, harvested, and manufactured within 500 miles of the project site. Rapidly
renewable materials account for 2.97% of the total materials used and 81.99% of wood-based
materials are FSC certified products.
The building is designed with a Dedicated Outside Air System to provide outside air that exceeds
the ASHRAE 62.1-2004 minimum standards by more than 30%. All adhesives, sealants, paints,
coatings, and carpeting were selected based upon their low VOC content. All permanently installed
composite wood products had no added urea formaldehyde. Permanent installed recessed walk-off
mats prevent dirt and debris from entering the building at the main entryways. This building also
has a variety of lighting controls including manual on switching with dimmers, occupancy sensors,
photocell sensors, time clock switching, and emergency on inputs. Through passive solar design
strategies such as North-South orientation of the building, external light shelves on the southern
exposure, clerestory windows, and high efficiency glazing to minimize heat gain, the project
provides daylighting to 94% of all regularly occupied spaces as well as views for 92% of spaces.
The CESS project gained additional Innovation & Design credits for implementing an education
program that included developing a signage program and conducting a guided tour to building
visitors. The project also instituted a green housekeeping program that includes product standards
that comply with the GreenSeal and Environmental Choice certification programs.
U.S. Army Engineer District, Savannah
Owner: US Army
Architects: HSMM AECOM
HVAC Engineer: HSMM AECOM
Civil Engineer: HSMM AECOM
Contractors: R.A. Connelly, Inc
Commissioning Agent: CH2M Hill
Electrical Engineer: HSMM AECOM
Plumbing Engineer: HSMM AECOM
Project Size: 8295 square feet
Total Project Cost: $2,100,000
Cost Per Square Foot: $255
Photographs Courtesy of: Robb Williamson - HSMM
AECOM
ABOUT LEED
The LEED green building certification program is the
national benchmark for the design, construction,
and operations of green buildings. Visit the U.S.
Green Building Council’s Web site at www.usgbc.org
to learn more about LEED and green buildings.
Public Affairs Offices
912.652.5279
Savannah District
910.396.0011
Fort Bragg

Similar documents

×

Report this document