Exercises

Document technical information

Format pdf
Size 927.3 kB
First found Jun 9, 2017

Document content analysis

Category Also themed
Language
English
Type
not defined
Concepts
no text concepts found

Persons

Organizations

Places

Transcript

(Class – IX)
Exercises
Question 1: www.tiwariacademy.com www.tiwariacademy.com
An athlete completes one round of circular track of diameter 200 m in 40 sec.
What will be the distance covered and the displacement at the end of 2 minutes
20 sec?
Answer 1:
Time taken = 2 min 20 sec = 140 sec.
Radius, r = 100 m.
In 40 sec the athlete complete one round.
So, in 140 sec the athlete will complete = 140 ÷ 40 = 3.5 round.
⇒ Distance covered in 140 sec = 2πr × 3.5 = 2 × 22/7 × 100 × 3.5 = 2200 m.
At the end of his motion, the athlete will be in the diametrically opposite position.
⇒ Displacement = diameter = 200 m.
www.tiwariacademy.com
Question 2: www.tiwariacademy.com
Joseph jogs from one end A to another end B of a straight 300 m road in 2 minutes
and 30 sec and then turns around and jogs 100 m back to point C in another 1
minute. What are Joseph’s average speeds and velocities in jogging (a) from A
to B (b) from A to C?
Answer 2:
(a) For motion from A to B:
Distance covered = 300 m
Displacement = 300 m.
Time taken = 150 sec.
We know that, Average speed = Total distance covered ÷ Total time taken
= 300 m ÷ 150 sec = 2 ms-1
Average velocity = Net displacement ÷ time taken
= 300 m ÷ 150 sec = 2 ms-1
(b) For motion from A to C:
Distance covered = 300 + 100 = 400 m.
Displacement = AB - CB = 300 - 100 = 200 m.
Time taken = 2.5 min + 1 min = 3.5 min = 210 sec.
Therefore,
Average speed = Total distance covered ÷ Total time taken
= 400 ÷ 210 = 1.90 ms-1.
Average velocity = Net displacement ÷ time taken
= 200 m ÷ 210 sec = 0.952ms-1.
www.tiwariacademy.com
A free web support in Education
1
(Class – IX)
www.tiwariacademy.com
Question 3: www.tiwariacademy.com
Abdul, while driving to school, computes the average speed for his trip to be 20
kmh-1. On his return trip along the same route, there is less traffic and the average
speed is 30 kmh-1. What is the average speed of Abdul’s trip?
www.tiwariacademy.com
Answer 3:
Let one side distance = x km.
Time taken for forward trip at a speed of 20 km/h = Distance / Speed = x/20 h.
Time taken in return trip at a speed of 30 km/h = x/30 h.
Total time for the whole trip =

20
+

30
=
3+2
60
=
5
60
h.
Total distance covered = 2x km.
We know,
Average speed
= Total distance ÷ Total time
= 2x ÷ (5x/60) = 24 kmh-1.
www.tiwariacademy.com
www.tiwariacademy.com
Question 4:
A motor boat starting from rest on a lake accelerates in a straight line at a constant
rate of 3.0 ms-2 for 8.0 s. How far does the boat travel during this time?
www.tiwariacademy.com
Answer 4:
Here,
u = 0 m/s
a = 3 ms-2
t=8s
Using,
s = ut + ½ at2
s = 0 × 8 + ½ × 3 × 82 = 96 m.
www.tiwariacademy.com
www.tiwariacademy.com
www.tiwariacademy.com
A free web support in Education
2
(Class – IX)
Question 5: www.tiwariacademy.com
A driver of a car travelling at 52 kmh-1 applies the brakes and accelerates
uniformly in the opposite direction. The car stops after 5 s. Another driver going
at 34 kmh-1 in another car applies his brakes slowly and stops in 10 s. On the same
graph paper, plot the speed versus time graphs for two cars. Which of the two
cars travelled farther after the brakes were applied?
Answer 5: www.tiwariacademy.com
In in the following graph, AB and CD are the time graphs for the two cars whose
initial speeds are 52 km/h(14.4 m/s) and 34 km/h(8.9 m/s), respectively.
www.tiwariacademy.com
Distance covered by the first car before coming to rest
= Area of triangle AOB
= ½ × AO × BO
= ½ × 52 kmh-1 × 5 s
= ½ x (52 × 1000 × 1/3600) ms-1 × 5 s = 36.1 m
Distance covered by the second car before coming to rest
= Area of triangle COD
= ½ × CO × DO
= ½ × 34 km h-1 × 10 s
= ½ × (34 × 1000 × 1/3600) ms-1 ×10 s = 47.2 m
Thus, the second car travels farther than the first car after they applied the brakes.
www.tiwariacademy.com
www.tiwariacademy.com
A free web support in Education
3
(Class – IX)
Question 6: www.tiwariacademy.com
Fig 8.11 shows the distance-time graph of three objects A, B and C. Study the
graph and answer the following questions:
(a) Which of the three is travelling the fastest?
(b) Are all three ever at the same point on the road?
(c) How far has C travelled when B passes A?
(d) How far has B travelled by the time it passes C?
Answer 6:
(a) B is travelling fastest as he is taking less time to cover more distance.
(b) All three are never at the same point on the road.
(c) Approximately 6 kms.
[as 8 – 2 = 6]
(d) Approximately 7 kms.
[as 7 – 0 = 7]
www.tiwariacademy.com
Question 7:
A ball is gently dropped from a height of 20 m. If its velocity increases uniformly
at the rate of 10ms-2, with what velocity will it strike the ground? After what time
will it strike the ground?
Answer 7:
Here, u = 0 m/s, s = 20 m, a = 10 ms-2,
v = ?,
t=?
2
2
Using v – u = 2as
We have, v2 – 02 = 2 × 10 × 20 = 400 ⇒ v = 20 ms-1.
and t = (v – u) ÷ a = 20 ÷ 10 = 2 s.
www.tiwariacademy.com
A free web support in Education
4
(Class – IX)
Question 8: www.tiwariacademy.com
The speed – time graph for a car is shown in Figure:
(a) Find how far does the car travel in the first 4 seconds. Shade the area on the
graph that represents the distance travelled by the car during the period.
(b) Which part of the graph represents uniform motion of the car?
www.tiwariacademy.com
Answer 8:
(a) Distance covered = area under speed – time
1
⇒ Distnce = × 4 × 6 = 12 m
2
Shaded area representing the distance travelled is as follows:
(b) After 6 seconds the car moves in uniform motion (at a speed of 6 m/s).
www.tiwariacademy.com
www.tiwariacademy.com
A free web support in Education
5
(Class – IX)
Question 9: www.tiwariacademy.com
State which of the following situations are possible and give an example of each
of the following:
(a) an object with a constant acceleration but with zero velocity,
(b) an object moving in a certain direction with an acceleration in the
perpendicular direction.
Answer 9:
(a) Yes, a body can have acceleration even when its velocity is zero. When a body
is thrown up, at highest point its velocity is zero but it has acceleration equal to
acceleration due to gravity.
(b) Yes, an acceleration moving horizontally is acted upon by acceleration due to
gravity that acts vertically downwards.
www.tiwariacademy.com
Question 10:
An artificial is moving in a circular orbit of radius 42250 km. Calculate its speed
if it takes 24 hrs to revolve around the earth.
Answer 10:
Here,
r = 42250 km = 42250000 m
T = 24 h = 24 × 60 × 60 s
Using
v
Speed, v = 2πr ÷ T
= (2 × 3.14 × 42250000) ÷ (24 × 60 × 60) m/s
= 3070.9 m/s = 3.07 km/s
www.tiwariacademy.com
www.tiwariacademy.com
www.tiwariacademy.com
www.tiwariacademy.com
A free web support in Education
6

Similar documents

×

Report this document